Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Onderzoeksprojecten

Jonge brein onderzoekfonds Limburg steunt via giften van donateurs, stichtingen en bedrijven een aantal onderzoeksprojecten van de vakgroep Psychiatrie van Maastricht UMC+. Het versterken van de weerbaarheid van jonge mensen staat steeds centraal: ernstige psychiatrische aandoeningen ontstaan meestal in de jeugd. Klik op de onderstaande onderzoeksprojecten voor meer details:

Het is er wel, maar je ziet ’t niet…

Ruim 585.000 Nederlanders, waarvan 35.000 mensen in Limburg hebben te maken met ernstige psychiatrische aandoeningen. Bij deze aandoeningen kun je o.a. denken aan depressie, angst- en traumaklachten en psychosegevoeligheid. Akelige ziekten die ervoor kunnen zorgen dat mensen niet meer mee kunnen (of willen) doen met het gewone leven. Veel ernstige psychiatrische aandoeningen ontstaan al op jonge leeftijd. Gewoon kind zijn, vrienden maken, een opleiding volgen en werk vinden, is dan niet meer vanzelfsprekend! Deze jonge mensen verdwijnen voor de maatschappij langzaam uit beeld en beginnen hun traject van chronisch psychisch ziek zijn. Een leven vol zorg, strijd, medicatie en opnames is helaas vaak het gevolg. Dit heeft een enorme persoonlijke en maatschappelijke impact!  
@ease

De oorzaak van psychiatrische klachten kan liggen in de genen, in traumatische gebeurtenissen of is soms simpelweg ‘domme pech’. Dat betekent dat het iedereen kan overkomen! Veel mensen zoeken pas laat hulp, omdat ze bang zijn om als ‘gek’ bestempeld te worden. Erover praten blijkt ontzettend lastig te zijn. De buitenwereld heeft zo snel een (negatief) oordeel klaar dat er een groot taboe rust op psychiatrische ziekten. Dat maakt het herstel nog lastiger!

Weerbaarheid sleutel tot verbetering Het brein is zo complex dat behandeling en genezing van psychiatrische aandoeningen een grote uitdaging blijft. Maar wel een uitdaging die de vakgroep Psychiatrie & Neuroscience van Maastricht UMC+ met vastberadenheid aangenomen heeft. We zijn ervan overtuigd dat weerbaarheid de sleutel tot verbetering is. Door in het onderzoeksprogramma daar op in te spelen, kunnen we zeer belangrijke onderzoeksresultaten tegemoet zien. Daarbij richten we ons specifiek op jonge mensen van 12 tot circa 25 jaar. We zetten actief in op preventie en behandeling van psychiatrische aandoeningen via weerbaarheid interventies. Zodat mensen het heft weer in eigen hand te nemen en kunnen meedoen in de maatschappij. Waardevol werkPsychiatrische aandoeningen zijn duur om te behandelen, maar duurder om te negeren. Medisch wetenschappelijk onderzoek is nodig, waardevol en duur! Bij onze onderzoeksprojecten zijn verschillende teams van gedreven onderzoekers betrokken, de ontwikkeling van E-Health tools en webapplicaties is kostbaar en brein- of lab onderzoek gebeurt met zeer specifieke apparatuur. Maar we weten waar we het voor doen! Onze droom is dat jongeren met psychiatrische aandoeningen ‘gewoon’ jong kunnen zijn, niet buitengesloten worden en een toekomst kunnen opbouwen. 
Sluit de enquête