Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Onderzoeksdeelnemer aan het woord

Onderzoek psychose en stress: ervaringen van een vrijwilligerdoor Simon Wijma Eind februari nam ik deel aan het Interactonderzoek naar psychoses en stress van de Universiteit Maastricht. De imponerende titel (voluit: Stress-gevoeligheid en psychose: de relatie met traumatische gebeurtenissen, genetica en psychotische stress-gevoeligheid), en de eerdere deelname van mijn broer wekten mijn interesse. 
Simon
 
Als zelfstandige had ik de gelegenheid er tijd voor vrij te maken. Ik heb meegedaan omdat ik het onderzoek interessant en nuttig vindt. Een broer van me heeft een schizofrene achtergrond. Dat motiveert zeer, omdat je enerzijds uit eigen ervaring weet hoe ingrijpend dit is voor de persoon zelf en voor zijn naaste omgeving; anderzijds wil je weten of en waarin je zelf verschilt van een familielid die in achtergrond en karakter erg op je lijkt. Waarom hij wel en ik niet?  

Vanwege de reistijd kon ik met Nele Soons afspreken in Eindhoven voor de intake.  Eindeloze vragenlijsten, dat wel, maar met wat koffie en een gezellig praatje tussendoor kwamen we er uit. Ik kreeg ook de PsyMate mee. Niet geweten dat dit kleine apparaatje als een waar dictatortje de volgende zes dagen in mijn leven zou gaan bepalen…  De PsyMate gaat op willekeurige momenten af en dan moet je een vragenlijst invullen over je gevoelens van het moment, wat je aan het doen bent en of je genotmiddelen geconsumeerd hebt. Dit kan dus ook zomaar op straat of in een winkel zijn: je handen vol boodschappen, je wordt gebeld en dan gaat dat ding ook nog af! Ik ben ook wel eens uit een vergadering gelopen, waarbij iedereen zich dan afvraagt waarom je opeens een watje in je mond stopt (voor stressmeting),  achteraf allemaal erg komisch. Het confronteert je dus met je levensstijl: hoeveel alcohol of koffie of sigaretten gebruik ik nu eigenlijk en hoe staat het met mijn sociale contacten?

Vervolgens een dag naar het Universitair Ziekenhuis in Aken. Het was een lange en afwisselende dag en er werd goed voor me gezorgd. Drs.  Zuszana Kasanova voerde het onderzoek uit en het viel me op dat, ook ik als één van de laatste in een zeer lange reeks proefpersonen, nog even enthousiast werd begeleid. Een MRI-scan vind ik onplezierig, maar deze scan duurde gelukkig maar kort. De Pet-studie was veel relaxter. Tijdens het onderzoek doe je een spel waarbij je een maximum score kunt halen. Dat is natuurlijk zeer doordacht, want je competitiedrang krijgt de overhand; je blijft je concentreren en je wilt zoveel mogelijk punten halen.  Een lang onderzoek, maar ook met rustige onderdelen. Heb zelfs even een dutje gedaan. Ik werd dus als het ware slapend rijk, want je wordt naast de onkostenvergoeding nog eens beloond met een aantal VVV-bonnen.

Al met al een zeer goed verzorgd onderzoek, waar ik met plezier aan heb meegewerkt.

Simon Wijma, schrijver te Groningen

 

 

Sluit de enquête