User Research Center
Onderzoek in het User Research Centre
bron: Studio Oostrum Foto&Film
Meer weerbaarheid met minder medicijn
Mijn naam is Peter Groot (1955). Ik ben van huis uit moleculair geneticus en heb jarenlang DNA-onderzoek gedaan met als doel om meer te begrijpen van onze erfelijk bepaalde gevoeldigheid voor darmkanker en astma. Na een zware depressie die begon in 2003 kwam hier een eind aan. Mijn ervaringen als patiënt, mijn achtergrond als onderzoeker en de deelstudie psychologie waar ik in 2006 aan begon hielpen me om antwoorden te vinden op de vragen die ik had (Wat heb ik? Wat moet ik doen om beter te worden?) en ook om nieuwe vragen te stellen. Ik ben inmiddels als ervaringsdeskundige en onderzoeker verbonden aan het User Research Cente van de vakgroep Psychiatrie en Psychologie in Maastricht en hou me bezig met de ontwikkeling van zogenaamde taperingstrips en met het ontwikkelen van een systeem dat patiënten en hun artsen moet gaan helpen bij het vinden van de optimale dosering van antipsychotica.
Het belang van de ontwikkeling van taperingstrips wordt onderschreven door een groot aantal vooraanstaande psychiaters in Nederland. De reacties van patiënten die taperingstrips hebben gebruikt zijn zeer positief (zie kader). De ontwikkeling van taperingstrips is een initiatief van de Stichting Cinderella Therapeutics, een stichting zonder winstoogmerk die alleen met vrijwilligers werkt en als doel heeft om zogenaamde stiefkindgeneesmiddelen en - behandelingen voor een maatschappelijk aanvaardbare prijs beschikbaar te maken.

_____________________________________________________________________________________________
Inside Out. On stereotype awareness, childhood trauma and stigma in psychosis.
Onlangs promoveerde PHD-studente Catherine van Zelst met haar proefschrift 'Inside Out. On stereotype awareness, childhood trauma and stigma in psychosis'. Het proefschrift geeft een overzicht van stigmatisering en trauma bij mensen met een psychotische kwetsbaarheid. Het onderzoek werd gedaan vanuit een wetenschappelijk perspectief en ondersteund door kennis vanuit persoonlijke ervaring met een psychische aandoening.
Proefschrift: Inside Out. On stereotype awareness, childhood trauma and stigma in psychosis.
Deel 1 van het proefschrift, over stigma en trauma, toont de negatieve gevolgen van stigmatisering en trauma bij begin, verloop en uitkomsten van psychose. Hier worden stigmatisering en trauma als belangrijke omgevingsfactoren beschouwd in de wederzijdse beïnvloeding van genen en omgeving bij psychose. Deel 2, over bewustzijn voor stereotypering (stereotype awareness) en destigmatisering, richt zich op een belangrijk element van stigmaprocessen: het bewustzijn van het individu voor stereotypering door “de meeste mensen” in de maatschappij. De artikelen in dit deel van het proefschrift, waarin data van het GROUP-project (Genetic Risk and Outcome of Psychosis) worden geanalyseerd, presenteren data over 1) associaties tussen gevoel van eigenwaarde en bewustzijn voor stereotypering bij mensen met psychose (meer gevoel van eigenwaarde was geassocieerd met minder bewustzijn voor stereotypering), en 2) associaties tussen jeugdtrauma en bewustzijn voor stereotypering bij mensen met psychose, hun broers en zussen en controlepersonen (meer jeugdtrauma was bij patiënten en bij hun broers en zussen geassocieerd met meer bewustzijn voor stereotypering). In de algemene discussie wordt een model gepresenteerd van stigma-ervaringen, waarin zowel kwetsbaarheid als weerbaarheid als belangrijke factoren worden beschouwd. Verder wordt er aandacht besteed aan een nieuwe psycho-educatie copingvaardigheidstraining, die als doel heeft om de weerbaarheid tegen stigmatisering bij mensen met een ernstige psychiatrische aandoening te vergroten. De training wordt geëvalueerd in het D-STIGMI (Destigmatizing Mental Illness) onderzoek, een gerandomiseerd onderzoek met een controlegroep (Randomized Controlled Trial), dat geleid werd door de ervaringsdeskundige promovenda.