10 april 2018

Wij zijn open!

Op 14 maart jl. werd @ease officieel geopend. In de Raadszaal van de gemeente Maastricht werden ruim 150 gasten ontvangen door Bert Jongen (wethouder Cultuur, Onderwijs en Jeugdzorg, gemeente Maastricht). Gespreksleider Simone van Trier leidde alle aanwezigen vervolgens met vaste hand door het thema Are we @ease? Wij zijn open

Groter gebruik jeugdhulp in Zuid-Limburg

Tijdens de bijeenkomst presenteerde dr. Daan Westra (verbonden aan CAPHRI van MUMC+) onder meer de onderzoeksresultaten van het onderzoek dat hij op verzoek van de 18 Zuid-Limburgse gemeenten heeft uitgevoerd naar de oorzaken van het gemiddeld hogere gebruik van jeugdhulp in Zuid-Limburg. De initiatiefnemers en vrijwilligers van @ease lichtten daarbij toe hoe o.a. de laagdrempeligheid van  - een voor Nederland vernieuwend concept als @ease - een mogelijke oplossing kan bieden in de zorg voor jongeren met psychische klachten. 

Wat is @ease?

Stichting @ease is de Nederlandse variant van het succesvolle Australische initiatief Headspace. Headspace, werd in 2006 opgericht door de Australische overheid en biedt inmiddels in meer dan 100 laagdrempelige centra jongeren gratis hulp en ondersteuning. De resultaten zijn zeer positief! Initiatiefnemers Prof. dr. Thérèse van Amelsvoort (Hoogleraar transitiepsychiatrie Maastricht University) en dr. Rianne Klaassen (Kind- en jeugdpsychiater De Bascule) introduceren het Headspace-concept nu in Nederland.

Waarom @ease?

Driekwart van alle psychische stoornissen ontstaat voor het 25e levensjaar. En ondanks goede vormen van hulpverlening, krijgt slechts 20% van de jongeren met psychische klachten de juiste zorg. Vaak schamen jongeren zich voor hun problemen en vragen niet of laat hulp. Ook is het lastig de juiste zorg te krijgen door lange wachtlijsten, wanneer iemand op meerdere terreinen problemen heeft of geen duidelijke diagnose krijgt. Door @ease heel laagdrempelig te maken, hopen we dat we jongeren met beginnende klachten eerder kunnen helpen, nog voordat hun problemen kunnen verergeren. Simpelweg door er te zijn, te luisteren en soms te begeleiden! Anoniem, gratis, zonder wachtlijst

@ease speelt in op het feit dat jongeren met sommige problemen niet graag naar hun ouders, hun vrienden, hun mentor op school of hun huisarts stappen. Een goed gesprek met iemand waar je verder geen verplichtingen bij voelt, kan dan juist prettig zijn. Jongeren tussen de 12 en 25 jaar kunnen anoniem, met of zonder afspraak, vrijblijvend en gratis binnenlopen. Gespreksonderwerpen kunnen heel verschillend zijn: liefdesverdriet, ouders die gaan scheiden, pesten in de klas, eetgedrag of somberheid. Hoe groot of klein de persoonlijke vragen ook zijn: bij @ease kunnen ze erover praten. Bij @ease staat een team van enthousiaste én vaak jonge vrijwilligers en professionals klaar die goed kunnen inspelen op de vragen die jongeren stellen en als het nodig is iemand (snel) kunnen helpen de juiste zorg buiten @ease te vinden.

Wil je meer informatie?

Openingstijden @easeKijk op www.ease.nl of neem contact op via info@ease.nl. In Maastricht kunnen jongeren op dinsdag van 15.30 tot 18.30 en op donderdag tussen 14.00 en 19.00 uur binnenlopen bij @ease (Bogaardenstraat 35A). In Amsterdam zijn we open op woensdag van 14.00 tot 19.00 uur aan de Houtmankade 336. Loop gerust binnen als je in de buurt bent!