Teken van Verdienste van de stad Maastricht voor Flor Aarts

Burgemeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht heeft zondag het Teken van Verdienste van de stad Maastricht uitgereikt aan de heer Flor Aarts.
Floor Aarts

Aarts wordt geëerd vanwege zijn bijdrage aan het voorbestaan van de Maastrichtse taal. Flor Aarts werkte als hoogleraar Engels aan de Universiteit van Nijmegen. Na zijn pensionering in 1994 stortte hij zich volledig op ’t Mestreechs. Van zijn hand verschenen meerdere boeken over het Maastrichts dialect, waaronder ‘Liergaank Mestreechs’, ‘Boekèt Mestreechs’ en ‘’t Etymologisch Dicitionairke vaan ’t Mestreechs’. Meest recent bracht hij ‘d’n Nuie Taolkelender vaan ‘t Mestreechs’ uit. Zijn naslagwerken worden veelvuldig gebruikt door mensen die het Maastrichts ‘riechteg’ willen schrijven of spreken. Aarts stelt de opbrengst van zijn boeken ter beschikking aan het goede doelen in Maastricht, zoals Jonge brein onderzoekfonds Limburg en inloophuis @ease.

Moojerstaol

Burgemeester Penn-te Strake prees in haar toespraak de inzet van de heer Aarts voor zijn ‘moojerstaol’. “Een eigen taal draagt in belangrijke mate bij aan de band tussen de inwoners en niet te vergeten aan het zelfbewustzijn van de stad. De taal geeft klank en kleur aan de samenleving”, zei Penn-te Strake. Flor Aarts kreeg zijn onderscheiding op ‘International Mother Language Day’, oftewel in ‘riechteg Mestreechs’: d’n daag vaan de Moojerstaol.

 

Sluit de enquête