8 februari 2021

Bestel de Taolkelender vaan 't Mestreechs en steun kinderen met neurologische en psychische klachten

TaolkelenderNa het succes van Liergaank Mestreechs geeft Flor Aarts een nieuwe Taolkelender vaan ’t Mestreechs uit. Uit welke taal komt het Maastrichtse woordje ‘benkelek’? En wat betekent de uitdrukking ‘Ziech de kloete sjore’? Het antwoord op de eerste vraag: het Akens. Het antwoord op de tweede vraag: niets doen. Deze en andere weetjes staan in de Taolkelender vaan ’t Mestreechs van Flor Aarts (86), die eigenlijk professor Engelse literatuur aan de Radboud Universiteit in Nijmegen was. Na zijn pensionering heeft hij zich volledig op het Maastrichtse dialect toegelegd. Hij schreef er verschillende boeken over, zoals het wetenschappelijke onderzoek The dialect of Maastricht, t Verhaol vaan eus Taol en Liergaank Mestreechs, een cursusboek om het Maastrichts te leren spreken en schrijven.

Dit keer heeft Flor Aarts gekozen voor een frivool drukwerk: een kalender, met 366 taaltips, vragen en weetjes over het Maastrichts dialect. Ze hebben betrekking op de grammatica, de spelling, de oorsprong en (de betekenis van) gezegdes. Bijvoorbeeld: hoe doof kan een Maastrichtenaar zijn? Zoe douf wie ’ne pot zoonder oere. De antwoorden staan telkens op de achterkant. De opbrengst is voor het goede doel: Jonge brein onderzoekfonds Limburg. Dit fonds steunt kinderen en jongeren met neurologische en psychische klachten. Het fonds richt zich op taboe- en stigma doorbreking en wetenschappelijk onderzoek van de afdeling Neurologie, Psychiatrie & Neuropsychologie van het Maastricht UMC+.

Bestellen

De Taolkalender is een leuk en origineel cadeautje. Een exemplaar kost € 18,-. U kunt de Taolkelender vaan ’t Mestreechs bestellen door een mail te sturen naar Paula Snijders van Jonge brein onderzoekfonds Limburg. Vermeld s.v.p. uw naam en achternaam, het aantal, het afleveradres en uw telefoonnummer. Dan wordt de kalender met de post verstuurd. Het mail adres is: p.snijders@hfl.nl 

Daarnaast is de taalkalender in boekhandel de Tribune, de Dominicanen en cadeauafdeling van de Bijenkorf in Maastricht te koop.

Veel leesplezier alvast!