Bestel de Taolkelender vaan 't Mestreechs en steun kinderen en jongeren met neurologische en psychische klachten

 

Na het succes van Liergaank Mestreechs geeft Flor Aarts in november een nieuwe Taolkelender vaan ’t Mestreechs uit. Uit welke taal komt het Maastrichtse woordje ‘benkelek’? En wat betekent de uitdrukking ‘Ziech de kloete sjore’? Het antwoord op de eerste vraag: het Akens. Het antwoord op de tweede vraag: niets doen. Deze en andere weetjes staan in de Taolkelender vaan ’t Mestreechs van Flor Aarts (86), die eigenlijk professor Engelse literatuur aan de Radboud Universiteit in Nijmegen was. Na zijn pensionering heeft hij zich volledig op het Maastrichtse dialect toegelegd. Hij schreef er verschillende boeken over, zoals het wetenschappelijke onderzoek The dialect of Maastricht, t Verhaol vaan eus Taol en Liergaank Mestreechs, een cursusboek om het Maastrichts te leren spreken en schrijven.

 

Dit keer heeft Flor Aarts gekozen voor een frivool drukwerk: een kalender, met 366 taaltips, vragen en weetjes over het Maastrichts dialect. Ze hebben betrekking op de grammatica, de spelling, de oorsprong en (de betekenis van) gezegdes. Bijvoorbeeld: hoe doof kan een Maastrichtenaar zijn? Zoe douf wie ’ne pot zoonder oere. De antwoorden staan telkens op de achterkant. Er zijn 1.500 exemplaren gedrukt en al een paar honderd zijn gereserveerd. De opbrengst is voor het goede doel: Jonge brein onderzoekfonds Limburg. Dit fonds steunt mensen met neurologische en psychische klachten en hun familie. Het fonds richt zich op taboe- en stigma doorbreking en wetenschappelijk onderzoek van de afdeling Neurologie, Psychiatrie & Neuropsychologie van het Maastricht UMC+.

Bestellen

De Taolkalender is wellicht een leuk en origineel Sinterklaas- of Kerstcadeau. Een exemplaar kost € 18,-. U kunt de Taolkelender vaan ’t Mestreechs nu al bestellen door een mail te sturen naar Yoke Kerkhofs van Jonge brein onderzoekfonds Limburg. Vermeld s.v.p. uw naam en achternaam, het aantal, het afleveradres en uw telefoonnummer. Het mail adres is: y.kerkhofs@hfl.nl 

Daarnaast is de taalkalender in boekhandel de Tribune en de Dominicanen in Maastricht te koop.

Hartelijk dank alvast en veel leesplezier!

Sluit de enquête