App biedt mentale ondersteuning aan zorgmedewerkers

Zelfmonitoring draagt bij aan betere psychische gezondheid tijdens coronacrisis

Het Maastricht UMC+ gebruikt de app PsyMate om zorgmedewerkers op mentaal vlak te ondersteunen tijdens de corona-crisis. PsyMate brengt de mentale fitheid in kaart doordat de gebruikers dagelijks hun ervaren stress en gemoedstoestand monitoren. De app genereert vervolgens een rapportage die de persoon zelf kan inzien om zo een beter inzicht te verkrijgen in veranderingen in belasting en weerbaarheid in de tijd. Hierdoor kan men meer zelfregie ontwikkelen.
De coronacrisis vergt momenteel veel van het zorgpersoneel en zet zaken soms onder spanning. Denk bijvoorbeeld aan de toegenomen werkbelasting, het uitvoeren van andere werkzaamheden, het moeten maken van lastige keuzes en angst voor het zelf krijgen van het coronavirus of besmetting van eigen familie en vrienden. In het Maastricht UMC+ is een psychosociaal team actief om medewerkers ondersteuning te bieden en het gesprek aan te gaan. Daar wordt nu een extra hulpmiddel aan toegevoegd die voor alle zorgmedewerkers van het Maastricht UMC+ beschikbaar is.

Mindset en mentale fitheid
De PsyMate is een digitale tool die ontwikkeld is door prof. Philippe Delespaul en de afgelopen jaren op de Maastrichtse afdeling Psychiatrie gebruikt wordt om dagelijks activiteiten, stemming en gemoedstoestand van mensen te meten. Het biedt inzicht in de psychische weerbaarheid en helpt bijvoorbeeld depressie of psychose te voorkomen. De app is aangepast om in de bijzondere situatie waarin we nu verkeren het zorgpersoneel te ondersteunen. De PsyMate evalueert onder meer de ervaring van emotionele, traumatische en morele stress en helpt krachtbronnen bij jezelf en in je omgeving te identificeren. Ook kunnen medewerkers direct contact opnemen met het lokaal aanwezige psychosociale team en kunnen eigen ideeën en suggesties worden aangedragen aan de organisatie om zodoende verbeteringen door te voeren.

Zelfmonitoring
"Tijdens deze coronacrisis zijn er situaties, waarbij medewerkers professionele en persoonlijke waarden en normen soms niet zodanig ten uitvoer kunnen brengen als ze eigenlijk zouden willen en van zichzelf verwachten", zegt prof. dr. Bart Rutten, hoofd van de afdeling Psychiatrie van het Maastricht UMC+. "Onder het motto 'let ook een beetje op jezelf' is het dan ook uitermate belangrijk dat medewerkers in de zorg zicht houden op hun eigen psychische gesteldheid en regie behouden op hun mentale fitheid en hulp zoeken als dat nodig is. Dat is natuurlijk niet altijd even gemakkelijk, maar daar willen wij met behulp van deze zelfmonitoring toch een waardevolle bijdrage aan leveren."

De PsyMate (www.psymate.eu) is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek van de Maastrichtse onderzoekschool MHeNS en wordt mede mogelijk gemaakt door de steun van Jonge brein onderzoekfonds. Wilt u graag onze helden aan het front steunen? Een donatie kunt u overmaken naar het rekeningnummer van Jonge brein onderzoekfonds Limburg: NL 11 INGB 0657526835 o.v.v. Veerkracht. Zo investeren we samen direct in de kracht voor de toekomst!

 

Sluit de enquête