De Maastrichtse taal is een rijkdom

Liergaank Mestreechs

Het Parijs van Nederland of de parel van Zuid-Limburg... Hoe je Maastricht ook noemt, één ding moge duidelijk zijn: de joie de vivre hebben ze er goed begrepen. Maar wil je de kunst van het Maastrichtse leven écht begrijpen? Dan zul je de taal moeten spreken, horen en zingen. Volgens wetenschappelijk onderzoek is het een verrijking om meer dan één taal te beheersen. Voor Maastricht betekent dat, dat gebruik van de Maastrichtse taal naast beheersing van het Nederlands een rijkdom is. Onderzoek heeft aangetoond dat Limburgse dialectsprekende basisschoolleerlingen hetzelfde of zelfs beter presteren. Liergaank Mestreechs kan ouders en kinderen ondersteunen om het dialect (nog beter) te spreken en te begrijpen. Liergaank Mestreechs is een leerboek dat u kan helpen om de Mestreechter taol te leren of om de eigen vaardigheden op te frissen of te verbeteren. Liergaank Mestreechs geeft een uitgebreide beschrijving van de Maastrichtse taal, de spelling, het vocabulaire en de grammatica, zoals vervoegingen van werkwoorden.

Liergaank Mestreechs is te bestellen bij boekhandel de Tribune in Maastricht. U kunt een mail sturen naar: info@detribune.nl. Zie voor meer info: www.detribune.nl

Liergaank Mestreechs is geschreven door Flor Aarts, geboren en getogen in Maastricht. Tot 1994 hoogleraar Engelse Taal en Letterkunde aan de Universiteit van Nijmegen en auteur van o.a.: Mestreechs. Eus Moojertaol (2001), Etymologisch Dictionairke vaan ’t Mestreechs (2017) en Taolkelender vaan ’t Mestreechs (2018).

De opbrengst van Liergaank Mestreechs schenkt de auteur aan @ease in Maastricht, www.ease.nl. @ease is een inloophuis voor jongeren vanaf 12 jaar op de Bogaardenstraat 12A, in het centrum van Maastricht. Liefdesverdriet, eenzaamheid, ouders die scheiden, te veel gamen, studiestress, schulden, eetproblemen, somberheid… hoe groot of klein het probleem ook is, bij @ease kun je erover praten. Scholieren, studenten uit binnen en buitenland of jongeren die gestopt zijn met hun school of opleiding. Iedereen kan gewoon binnenlopen voor een gesprek. De jongeren hoeven geen afspraak te maken. De gesprekken zijn altijd gratis en anoniem.